Monumentul constă în fosta piatră de hotar dintre România și Austro-Ungaria, pusă ca însemn de căpătâi la mormântul celui dintâi Erou căzut la trecerea graniței în noaptea de 14/15 august 1916. Ulterior, piatra de hotar a fost instalată pe un soclu de piatră, așa cum se vede în fotografia de mai jos, unde apare și soția Eroului, Elena Macarie, actriță la Bacău. În stânga eroului român a fost înmormântat un erou inamic necunoscut decedat în 1917 iar în dreapta sergentul Gheorghe Nicolau.
În anul 1935, au avut loc mari serbări atât la Monumentul Lt. Macarie cât și la Cimitirul Eroilor:
În perioada 1936-1940, în spatele monumentului se construiește un zid de piatră deasupra căruia se instalează o cruce. În anul 1980, crucea din spate a fost lipită de partea superioară a monumentului, rezultând forma actuală a acestuia.
În stânga monumentului Lt. Macarie se află o cruce având inscripția „Un erou inamic necunoscut 1917”. Din adresa nr. 125/13.01.1936 a Asociației „Cultul Eroilor” aflăm că „în fața Bisericii Ortodoxe din Poiana Sărată se află numai 3 morminte ale următorilor eroi:
1. Căpitan Nicolae Macarie
2. Sergent Nicolau Ghe.
3. Stegar Strauss
Ca urmare, în stânga Lt. Macarie se află un erou a cărui identitate fusese stabilită: Stegar Strauss.
La 100 de ani de la jertfa sa, în aceeași noapte și la aceeași oră, un pluton de vânători de munte de la Batalionul 22 „Cireșoaia” Sf. Gheorghe a reconstituit, printr-un marș tactic, traseul parcurs de trupele de acoperire între localitățile Hârja și Poiana Sărată – Biserica Neamului. Cu torțe în mâini și cântând „Treceți batalioane române Carpații!”, au pornit la ora 21 de la marginea de est a localității Hârja; în momentul trecerii pe podul Cernica, vechea frontieră, clopotele bisericii din Poiana Sărată au început să bată în semn de bun venit.
După un ceremonial religios, au fost depuse coroane de flori iar în final participanții au fost invitați să guste bunătăți tradiționale.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, pe 02 octombrie 2016, a avut loc la Poiana Sărată un ceremonial religios de reînhumare a osemintelor Locotenentului Erou Nicolae Macarie.
Acest ceremonial a făcut din amplul program al Manifestărilor naționale dedicate Comemorării Centenarului Primului Război Mondial, care s-au desfășurat la Poiana Sărată în cursul anului 1916.
În ziua 30 septembrie 2016, a fost deshumat trupul Locotenentului Nicolae Macarie. Dupa 100 de ani, s-au găsit sabia cu care a fost îngropat eroul, parte din teaca acesteia, ceasul și alte elemente textile și din piele care împodobeau teaca.
Sicriul nou cu osemintele eroului a fost depus în Biserica Neamului din Poiana Sărată și a fost priveghiat, în seara zilei de 01 octombrie 2016, de către IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului (venit special de la Roman), PC Pr. Constantin Alupei, Inspector eparhial, PC Pr.Ioan Bitir (fiu al satului), PC Pr.Sînel Lăzărel (parohul locului) și de enoriași din sat.
Pe 02 octombrie 2016, după slujba Sfintei Liturghii, s-a oficiat, în Biserica Neamului, o slujbă specială de înmormăntare de către un sobor de preoți format din PC Pr. Constantin Alupei, PC Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu, PC Ioan Bitir și PC Pr.Sînel Lăzărel, la care au asistat oficilaități ale administrației locale și “mulțime de popor” din sat și din localitățile limitrofe.
Sicriul înveșmântat în drapelul tricolor a fost purtat de tineri din sat, îmbăcați în frumoase costume populare tradiționale, iar eroul a fost coborăt din nou, în sunet de trompetă, în groapa neagră, doar după 24 de ore în care “a putut vedea biserica și pe stră-strănepoții pe care n-a apucat să-i cunoască în scurta sa viață”.
Sabia găsită în mormânt, ceasul, teaca sabiei etc au fost depuse într-o vitrină în Biserica Neamului:
Ulterior, pe data de 8 octombrie 2016, în cadrul unor ample ceremonii despre care vom vorbi și la subcapitolul referitor la Cimitirul Eroilor, a fost resfințit monumental Lt. Macarie de către IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; cu această ocazie, la baza monumentului s-a așezat o casetă conținând pomelnice care vor sta mărturie peste ani a evlaviei credicioșilor de pe valea Oituzului și nu numai pentru cei care au căzut, pe aceste locuri, pentru Întregirea Neamului.
La data de 27 noiembrie 2017, cu sprijinul firmei EVIDECOR Timișoara prin director Slt.( rez) Dorin Pandurescu, membrii ai Asociației „ Sf.Ilie” din Poiana Sărată au așezat drapelul României pe mormântul Lt.erou Nicolae Macarie. De atunci , dl. Pandurescu are grijă ca, de fiecare când este nevoie, să reînnoiacă covorul de pietre colorate.